Kvalita a jej vnímanie - Burieta, Ján
Definícia a pojem kvality. Kvalita služieb a výrobkov z pohľadu výrobcu a z pohľadu zákazníka. Rozdelenie zákazníkov podľa správania a náročnosti. Rozhodovanie o kúpe produktu. Kvalita a cena. Schopnosť výrobného systému. Fexibilita, inovácie, servis.