V praxi sú súdy na dopravcov veľmi prísne - Poliak, Miloš
Zodpovednosť za stratu a poškodenie zásielky pri cestnej nákladnej doprave. Začiatok plynutia zodpovednosti dopravcu. Ukončenie plynutia zodpovednosti dopravcu. Zodpovednosť dopravcu za škodu. Praktické príklady zo súdnych siení: krádež zásielky, lúpež, blokáda, požiar vozidla, porucha vozidla, nehoda vozidla, poveternostvé vplyvy.