Jednotný národ mezi přáním a skutečností - Skalník, Petr
Juhoafrická republika - krajina protikladov. Nedôsledne riešené sociálne a ekonomické problémy, kriminalita. Koniec aparteidu v politike, ale pretrvávanie v iných oblastiach. Vládna politika Black economic empowerment. Kooptácia občanov čiernej pleti - pripojenie elity čiernej pleti k prosperujúcej vrstve belochov. Udržiavanie vedomia odlišnosti. Politické správanie podľa etnického a rasového kritéria. AIDS ako nová metla.