Jihoafrická republika jako regionální a kontinentální velmoc - Řehák, Vilém, 1983-
Víťazstvo Národnej strany v parlamentných voľbách v roku 1948 a nástup apartheidu a hlboká politická izolácia Juhoafrickej republiky. Porážka apartheidu spojená s prvými všerasovými voľbami v roku 1994 a následné nastúpenie cesty k liberálnej demokracii. JAR ako ekonomická a regionálna veľmoc. JAR ako kontinentálna veľmoc. JAR ako globálny hráč.