Otázky nad jihoafrickým programem nerasovosti - Horáková, Hana
Zrušenie apartheidu v roku 1989, prvé demokratické voľby v roku 1994 a víťazstvo hnutia Africký národný kongres. Transformácia juhoafrickej spoločnosti - budovanie národa, nerasovosť a zmierenie. Legendárny prezident Nelson Mandela a jeho bonmot "dúhového národa", ktorý predstavoval jednotu a rozmanitosť kultúr súčasne. Rasovo motivované incidenty - vražda politika a aktivistu Eugene Terre´Blanche-a. Smrť tohto politika - potvrdenie toho, že vládny program nerasovosti je iba dymovou clonou, pričom rasizmus naďalej zostáva súčasťou juhoafrickej spoločnosti.