Stratégia menovej politiky ECB v prizme finančnej krízy - Nemec, Marián
Finančná kríza spôsobila v svetovej ekonomike nielen hospodárske problémy, ale spochybnila aj korektnosť hospodársko-politických paradigiem a praktických postupov. Týka sa to aj stratégie menovej politiky ECB, ktorá sa prehodnocuje v prizme uplynulého vývoja. Aj keď sa stratégia vo svojich základných prvkoch nemení, finančná kríza ukázala slabé stránky izolovaného postupu menovej politiky zameranej na preventívne opatrenia v smere dosahovania cieľa v oblasti inflácie spotrebiteľských cien a až následné opatrenia v oblasti cien aktív. Tento prístup sa ukázal v čase aktuálnej krízy ako neudržateľne nákladný. Riešenie sa vidí vo vytvorení novej hospodársko-politickej agendy v oblasti finančnej stability v podobe obozretného dohľadu a regulácie na makroúrovni.