Raje, ktoré škodia - Balážová, Daniela
Štúdia o daňových rajoch vypracovaná Komisiou pre únik kapitálu z rozvojových krajín. Štúdia ako podklad pre rokovanie tohtoročnej ministerskej rady Európskej únie o rozvojovej pomoci. Objem kapitálu, ktorý unikne z rozvojových krajín cez daňové raje je niekoľkonásobne vyšší ako finančná rozvojová pomoc, ktorá tam prúdi. Možnosť utajenia skutočného majiteľa firmy a vytváranie priestoru na pranie špinavých peňazí, hospodársku kriminalitu a rozmach korupcie. Odporúčania nórskych expertov pre politiku vo vzťahu k rozvojovým krajinám a škodlivým finančným praktikám. Snaha Európskej komisie o účinnejšiu podporu na zlepšenie daňových systémov rozvojových krajín a zvýšenie ich domáceho príjmu. Požiadavka zlepšenia spolupráce medzi štátmi pri výmene informácií o bankových účtoch.