Očakávania a realita Východného partnerstva - Duleba, Alexander
Európska únia prostredníctvom svojej politiky Východného partnerstva ponúkla pred rokom šiestim bývalým sovietskym krajinám veľa. Ak budú ochotné a schopné využiť ponúknuté nástroje, môžu sa tieto štáty stať súčasťou jednotného európskeho priestoru so slobodným pohybom tovaru, kapitálu, služieb a osôb. Podľa cieľov je Východné partnerstvo súčasťou Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ, podľa nástrojov, ktoré používa, je súčasťou politiky rozširovania. Ak sa politické elity Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny chopia ponuky EÚ, môžu svoje krajiny dostať z problémov a transformovať v súlade s európskou legislatívou.