Spokojnosť spotrebiteľa ako predpoklad úspechu podniku - Babčaníková, Katarína
Pre podnik je najdôležitejší zákazník, ako odberateľ jeho výrobkov alebo služieb. Spokojnosť spotrebiteľa. Tvorba hodnoty a spokojnosť zákazníka. Hodnotenie spokojnosti zákazníka.