Problém tzv. "ázijského výrobného spôsobu" v Marxovej a Engelsovej koncepcii historického procesu a "aziatský marxizmus" - Greguš, Peter
K.Marx a F.Engels použili pri riešení problému periodizácie svetových dejín aj pojem „ázijský spôsob výroby“. Okolo použitia tohto pojmu na začiatku 20.storočia vypukol spor medzi Leninom a Plechanovom. Neskôr bolo používanie tohto termínu za Stalina zakázané. Existuje problém tzv.ázijského marxizmu, ku ktorému by patril stalinizmus, maoizmus a severokórejská ideológia čučche.