Východiská ekonomickej paradigmy a jej hodnotové a civilizačné aspekty - Márton, Milan
V spoločenských vedách prebiehajú už dlhšie intenzívne diskusie o dôsledkoch globalizácie, kríze kultúry a ďalších javoch súčasnosti. Tieto diskusie sa zintenzívnili pod vplyvom svetovej hospodárskej krízy. Pôvodne pozitívne hodnoty spojené s liberálnou ekonómiou (sloboda, individualizmus, tvorivosť, aktivita,...) sa dostávajú do konfliktu s podmienkami života na zemi. Proticivilizačné smerovanie najmä západnej kultúry s jej dominanciou ekonomického rozmeru a s pokusmi o univerzalizáciu ekonomického redukcionizmu prinášajú konflikty medzi kultúrami, ale aj subjektmi medzinárodných vzťahov. Ekonómia je nútená prehodnotiť svoje redukcionistické východiská a rešpektovať komplexitu sociálnych a ľudských kontextov a prijať za ne zodpovednosť.