Hlavné problémy irackej vlády v súčasnom období - Sorby, Karol R.
Neľahká vnútropolitická situácia, ktorá je charakterizovaná nestabilitou, etnickými a náboženskými napätiami a hlavne prejavmi terorizmu. Problémy zahraničnopolitické súvisiace so vzťahmi so susednými štátmi. Vojnou zničená krajina a obnova infraštruktúry. Zvyšovanie produktivity ropného sektoru, ktorý predstavuje hlavný zdroj príjmov vlády. Kríza spôsobená úbytkom pitnej i úžitkovej vody a z toho plynúca hrozba zasoľovania pôdy.