Vytváranie multipolárneho usporiadania moci vo svete na začiatku 21. storočia - Škvrnda, František
Rozpad bipolárneho usporiadania medzinárodných vzťahov na konci 20. storočia a jeho dôsledky. Prechod spoločnosti do postmoderného štádia vývoja a vytváranie multipolárneho usporiadania moci vo svete ako základné faktory, ktoré podmieňujú súčasný stav a tendencie vývoja medzinárodných vzťahov. Úvahy o vzniku postvestfálskeho systému usporiadania medzinárodných vzťahov. Základné modely možného usporiadania medzinárodných vzťahov v 21. storočí. Stručný prehľad aktérov súčasných medzinárodných vzťahov s potenciálom superveľmocí. Názory na vytváranie multipolárneho usporiadania moci vo svete v scenároch vývoja medzinárodných vzťahov.