Metropolizácia ako faktor podieľajúci sa na regionálnom rozvoji - Ivaničková, Alžbeta
Metropolizácia a jej význam pre súčasnosť. Endogénne predpoklady pre metropolizáciu. Vznik a lokalizácia metropolitných funkcií – vytváranie tzv. creative niches. Formovanie metropolitných regiónov. Príklad formovania metropolitného regiónu Bratislava – posuny od metropoly k metropolitnému regiónu.