Aktuálne otázky súčasného stavu a vývoja na slovenskom trhu práce - Rievajová, Eva
Za hlavné príčiny nepriaznivého dopadu hospodárskej krízy na ekonomiku Slovenska a na trh práce možno považovať veľkú otvorenosť ekonomiky, proexportný charakter, malú diverzifikáciu produkcie s výraznou orientáciou na automobilový priemysel, návrat pracovnej sily zo zahraničia. Pokles hospodárskeho rastu v roku 2008 zhoršil situáciu na trhu práce, poklesla zamestnanosť, začalo sa obdobie rastu nezamestnanosti, ktoré trvá prakticky až do súčasnosti, i keď v menšej intenzite. Nové aktívne opatrenia na trhu práce na podporu zamestnanosti.