Zákazník - spolutvůrce konkurenční schopnosti - Vávrová, Věra
Zvyšovanie konkurečnej schopnosti podniku z hľadiska orientácie na zákazníka. Spokojnosť zákazníka a jeho hodnota pre podnik. Prístup k riadeniu hodnototvorného procesu. Príklady ciest zvyšovania konkurenčnej schopnosti produktu. Stratégia vytvorenia lojálneho zákazníka.