Jazyk ako prejav európskej identity - Strelinger, Ján, 1964-
Dôležitosť funkcie jazyka ako hlavného nástroja komunikácie. Stále naliehavejšia otázka jazykovej demokracie v období rozširovania o nové štáty Európskej únie, kedy mnohé aspekty poukazujú na nerovnosť, diskrimináciu a zvýhodňovanie niekoľkých jazykov. Vzrastajúca potreba vytvorenia jazyka, ktorý by mohol byť nositeľom identity EÚ bez diskriminovania národných záujmov.