Rezervy v účtovníctve účtovnej jednotky obec/VÚC - Šabíková, Ingrid
Rezervy sú záväzky s neistým časovým vymedzením alebo výškou, ktoré sa tvoria na krytie známych rizík alebo strát. Povinnosť tvorby rezervy vyplýva zo zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v § 26 ods. 3. V zmysle zákona č. 595/2003 o dani z príjmov rozlišujeme rezervy zákonné a ostatné. Rezervy sa tvoria v očakávanej výške záväzku. Vo väčšine prípadov sa očakávaná výška záväzku nerovná jej rozpusteniu (skutočnému použitiu).