Možnosti budovania vzťahov so zákazníkmi v malej firme - Lukačovičová, Zuzana
Vymedzenie pojmu CRM (Customer relationship management). Možnosti budovania vzťahu so zákazníkom v malej firme. Lojalita k produktu a k značke ako predpoklad úspechu firmy. Zamestnanci firmy a ich vzťah k značke a k budovaniu CRM.