Reálna konvergencia spojená s vnútornou diferenciáciou - Morvay, Karol, 1973-
Pokrok v reálnej konvergencii slovenskej ekonomiky. Diferenciácia a divergencia týkajúce sa trhu práce. Nárast vzácnosti kvalifikovanejších a vzdelanejších pracovných síl pri stále veľkej „rezerve“ nižšie kvalifikovaných. Zvýraznenie segmentácie na trhu práce. Ústup od kolektívneho presadzovania záujmov.