Je angličtina "neutrálny" jazyk? - Ondrušová, Terézia, 1978-
Hľadanie odpovede na otázku, či je angličtina „neutrálny jazyk“. Porovnanie protichodných názorov viacerých odborníkov. Pozitivistické vnímanie jazyka, v rámci ktorého sa jedinec rozhoduje pre angličtinu dobrovoľne. Názor druhej skupiny - jedinci a krajiny si nevyberajú angličtinu ako nástroj komunikácie dobrovoľne, ale v kontexte zložitých historických, sociálnych, kultúrnych a politických vzťahov.