Ukazovatele výkonu leteckej dopravy a ich vzťah k DPH - Grančay, Martin, 1984-2024
Hlavným cieľom prezentovaného článku je metódou regresnej a korelačnej analýzy zistiť závislosť vývoja prepravných výkonov leteckej dopravy od tempa rastu hrubého domáceho produktu. Dôležitým faktorom ovplyvňujúcim veľkosť dopytu po leteckej doprave je dôchodková elasticita dopytu. Predikcia prepravných výkonov osobnej leteckej dopravy podľa očakávaného tempa rastu HDP je možná.. Naopak, predikcia prepravných výkonov nákladnej dopravy výlučne na báze očakávaných zmien HDP možná nie je. Výsledky prognostického modelu v osobnej doprave sú následne porovnávané s prognózami hlavných svetových výrobcov lietadiel. Odchýlka prognózovaných hodnôt je štatisticky nevýznamná. Model preto možno spoľahlivo používať až do doby novej technologickej revolúcie na trhu leteckej dopravy, ktorá spôsobí zmenu jeho štruktúry a zníži ceny leteniek.