Diverzifikácia energetických trás zemného plynu v regióne západného Balkánu - Novosadová, Veronika
Pohľad na súčasnú situáciu trhu so zemným plynom v regióne západného Balkánu, kde rastie význam budovania nových prepojení plynových potrubí. Nedostatok plynových interkonektorov má negatívny vplyv na stanovený cieľ integrovať energetický trh a diverzifikovať import zemného plynu. Po dekáde vojnových konfliktov si veľmi krehká energetická infraštruktúra vyžaduje významné investície do jej rekonštrukcie. Hlavného garanta bezpečnosti v regióne predstavujú štáty Európskej únie.