Finančná pomoc Grécku v kontexte európskej dlhovej krízy - Matuška, Ján
Po hospodárskej kríze, ktorá v rokoch 2008 a 2009 zasiahla celý svet, zažíva eurozóna krízu likvidity, zapríčinenú obavou finančného sveta z neschopnosti Grécka načas a v plnej výške splácať svoj verejný dlh, ktorý prekročil výšku 110% HDP. Grécko, ktorému hrozil štátny bankrot, zaviedlo úsporné opatrenia, ktoré však nestačili na to, aby investorská komunita upustila od vysokých rizikových prirážok na grécke dlhopisy. Grécko bolo nútené požiadať krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Krajiny eurozóny a MMF pomoc prisľúbili, avšak muselo Grécko uviesť ambiciózny plán na redukciu štátneho deficitu z viac ako 13 percent HDP na menej ako 3 percentá behom štyroch rokov.