Určujúce faktory, priebeh a kultúrne dopady migrácie v USA - Reťkovský, Peter
Kultúra USA vznikla postupným zmiešavaním kultúr jednotlivých národov, ktoré počas storočí migrovali do Nového Sveta. Najväčší podiel na výslednej kultúre USA mala prvotná migrácia puritánskeho obyvateľstva na územie krajiny. Ani následné migračné vlny černošského, čínskeho, japonského, hispánskeho, európskeho, juhoázijského, či arabského obyvateľstva neovplyvnili podstatným spôsobom hlboké vrstvy kultúry USA a buď s ňou splynuli alebo v jej rámci vytvorili kultúrne enklávy, ktoré si do súčasnosti zachovávajú svoje kultúrne osobitosti bez väčšej interakcie s majoritnou spoločnosťou.