Uprednostňovanie domácich výrobcov v medzinárodnom civilnom letectve - Grančay, Martin, 1984-2024
Analýza faktora národnosti a regionálnej príslušnosti v rozhodovacom procese pri výbere lietadiel aerolíniami a inými klientmi. Ilustrácia na dvoch najvýznamnejších producentov lietadiel súčasnosti, Airbus a Boeing. Prostredníctvom skúmania objednávok lietadiel za uplynulých 20 rokov bol vyvodený záver, že národný faktor hrá významnú úlohu – klienti zo Severnej Ameriky uprednostňujú Boeing, kým klienti z Európy uprednostňujú Airbus. Sila národného faktora je pritom silnejšia v Severnej Amerike.Objednávky lietadiel v ostatných regiónoch sveta.