O vývoji povstaleckých skupín v Kolumbii - Reťkovský, Peter
Problémy Kolumbie s revolučne motivovaným násilím na jej území siahajú viac ako 60 rokov do minulosti. V druhej polovici 20. storočia dochádzalo k postupnému formovaniu, zvyšovaniu akcieschopnosti, organizovanosti a početnosti členskej základne ľavicových guerrilových skupín. Najprominentnejšou z nich sa stala FARC (Fuerzas armadas revolucionarias de Colombia), ktorá čoskoro začala financovať svoju činnosť prostredníctvom výkupného a pestovania drog, spôsobujúc čoraz väčšie problémy kolumbijskej vláde pri zachovávaní bezpečnostnej situácie v krajine. Zlom nastal začiatkom 21. storočia po nástupe prezidenta Uribeho k moci, kedy sa vystupňoval boj proti FARC a jej vplyv na území Kolumbie sa značne obmedzil. Ľavicovým guerrilám sa však v tomto období podarilo preniesť svoj boj proti Uribeho vláde na medzinárodnú scénu a skomplikovať vzťahy Kolumbie s jej susedmi Ekvádorom a Venezuelou.