Ekonomický rast a nezamestnanosť - Vlachynský, Karol
Kľúčovými ukazovateľmi výkonnosti a stavu ekonomiky sú tempá rastu hrubého domáceho produktu (HDP) a vývoj miery nezamestnanosti. Sú vnútorne prepojené, tvoria isté „spojité nádoby“. Pri raste HDP sa zapája viacej ľudí do procesu jeho tvorby, a preto by sa logicky mala v krajine znižovať miera nezamestnanosti a naopak. V skutočnosti však tento vzťah nie je tak priamočiary. Reakcie miery nezamestnanosti na zmeny v objeme HDP nie sú lineárne a dochádza k nim s rôznym časovým posunom. Tempá rastu HDP v jednotlivých štvrťrokoch v SR (2007-2010). Miera nezamestnanosti ekonomicky činného obyvateľstva SR (2007-2010).