Priestor pre integráciu štátu do spoločensko-ekonomických procesov - Mamojka, Mojmír
Globalizácia ako výrazný fenomén súčasnosti synerguje nielen pozitívne javy a trendy, ale aj procesy negatívne. Štát ako forma organizácie spoločnosti nemôže rezignovať na reguláciu a minimalizáciu negatívnych dopadov na tých, ktorí ich nevyvolali a za ne nenesú zodpovednosť. Štát musí spĺňať funkcie, ktoré celospoločensky pozitívne sýtia prostredníctvom právneho poriadku s potrebným morálnym obsahom celospoločenskú atmosféru a motivujú adresátov práva ku kladnému správaniu.