Nové trendy v oblasti organizačních struktur - Špačková, Lucie
V súčasnosti dochádza k rušeniu tradičných hierarchických štruktúr. Dôvodom je dynamické prostredie, ktoré sa rýchlo mení a podniky sa musia flexibilne prispôsobiť. Vzniká tak veľké množstvo organizačných štruktúr, ktoré sa vyznačujú jednoduchosťou, flexibilitou, stieraním rozdieľov medzi nadriadenými a podriadenými. Ide o sieťové organizácie, virtuálne štruktúry, améba systém, orbitálne štruktúry, hypertextové štruktúry, trsové štruktúry, holarchie, heterarchie. Nejperspektívnejšia z nich je sieťová organizačná štruktúra.