Daňové riziká v spoločnostiach na celom svete - Kubasáková, Iveta
Daňoví manažéri v súčasnosti kladú na efektívne riadenie daňových rizík väčší dôraz než kedykoľvek predtým. Prieskum vykonali nezávislé agentúry, nimi zistené informácie analyzovala expertná skupina Ernst & Young pre kvantitatívnu a ekonomickú štatistiku. V rámci prieskumu sa počas mája a júna 2008 telefonicky oslovilo 541 daňových manažérov z 18 krajín. Do prieskumu boli zaradení výhradne členovia vrcholového manažmentu. 63 % oslovených manažérov charakterizovalo svoju funkciu ako vedúci daňovej divízie globálnej skupiny, viceprezident, prípadne riaditeľ pre daňové záležitosti. Ostatní respondenti uvádzali najrôznejšie názvy svojich funkcií. Do vzorky na účely prieskumu sa zahrnulo vždy 250 najväčších spoločností z každej krajiny, kde sa prieskum uskutočnil, pričom v každom štáte sa vykonalo 25 pohovorov. Výnimku predstavujú iba Spojené štáty so 116 pohovormi. Vyplýva to z celosvetového prieskumu spoločnosti Ernst & Young zameraného na riadenie daňových rizík.