Právna ochrana zamestnancov pri hromadnom prepúšťaní v súvislosti s hospodárskou krízou - Tichý, Miroslav
Hospodárska kríza sa na Slovensku začala prejavovať nielen stratou trhov, ale aj zmenou, ku ktorej dochádza v pracovnoprávnych vzťahoch medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Práca „na sklad“ prestáva byť pre podnikateľov rentabilnou a preto hľadajú spôsob šetrenia nákladov. Medzi najnepopulárnejšie patrí skracovanie pracovného času zamestnancov (čo sa prejaví i na výške ich mzdy) a prepúšťanie. Mnohí zamestnávatelia sa v rámci šetrenia rozhodnú o ukončenie pracovného pomeru výpoveďou z organizačných dôvodov s väčším počtom zamestnancov. Uvedený spôsob sa nazýva hromadné prepúšťanie.