Vpyv podnikovej kultúry na rozvoj ľudského kapitálu - Fabianová, Jana
Prvky organizačnej kultúry a ich vplyv na využívanie a rozvoj ľudského kapitálu. Popísané sú formy podpory profesijného a osobnostného rastu zamestnancov a základné princípy ich efektívnej motivácie a odmeňovania. Pozornosť je venovaná aj pracovným a sociálnym podmienkam na pracovisku. Správne podchytenie a využitie potenciálu všetkých zamestnancov je považované za základnú podmienku úspešnej existencie podniku v konkurenčnom prostredí.