Teoretická východiska bezpečnosti státu v současném globalizovaném světě - Vičar, Radim
Súčasná spoločnosť vystavená rôznym hrozbám a riešenie týchto hrozieb. Charakter hrozieb - vojenský, ekonomický, ekologický, politický, sociálny, kultúrny. Bezpečnosť štátu a globalizácia. Gloablizácia a jej vplyv na bezpečnosť štátu podľa Huntingtona. Globalizácia a jej vplyv na bezpečnosť štátu podľa F. Fukuyamu. Medzinárodná spolupráca štátov a medzinárodných organizácií v období globalizácie.