Elasticita agregátnej ponuky v krajinách EÚ 27 - Dujava, Daniel
V príspevku autor prináša empirický pohľad na tradične teoretickú otázku tvaru krivky agregátnej ponuky, pričom sa zameriava na krajiny EÚ27. Na základe štatistických údajov kvantifikuje elasticitu krivky agregátnej ponuky. Zisťuje, že medzi krajinami EÚ27 existujú v tomto smere rozdiely, AS-krivka sa pohybuje od extrémne keynesovskej (napr. v Nemecku) po neokeynesovskú (napr. Poľsko). Z tohto dôvodu by bola efektivita jednotnej dopytovo orientovanej hospodárskej politiky obmedzená. Na druhej strane, možno aj v tomto smere pozorovať konvergenciu smerom ku keynesovskej AS-krivke.