Energetické záujmy EÚ a formovanie spoločnej energetickej stratégie - Gonda, Vladimír
Štáty EÚ sú odkázané na import fosílnych energetických zdrojov. Veľká časť energie sa do EÚ dováža z Ruska. Jeho nezhody so susednými tranzitnými krajinami v minulosti boli impulzom k zintenzívneniu snáh EÚ o vypracovanie spoločnej energetickej stratégie. Pripravovaná energetická stratégia má nadväzovať na hospodársku stratégiu „Európa 2020“. K jej charakteristickým črtám patrí snaha maximálne diverzifikovať zdroje dodávok a prepravné trasy s cieľom znížiť stupeň závislosti na jednotlivých dodávateľoch, ďalej zvýšiť energetickú efektívnosť, ako aj podiel obnoviteľných zdrojov energie v energetickom mixe.