Politika zamestnanosti a aktívne opatrenia na trhu práce - Rievajová, Eva
Politika zamestnanosti má nezastupiteľnú úlohu pri riešení nezamestnanosti, udržaní existujúcich a vytváraní nových pracovných miest. Je začleňovaná medzi koordinované politiky EÚ. Politika zamestnanosti uplatňuje konkrétne nástroje a opatrenia na podporu rastu zamestnanosti a znižovania nezamestnanosti. Opatrenia aktívnej politiky trhu práce v podmienkach SR sú zamerané predovšetkým na zmiernenie regionálnych rozdielov, dlhodobej nezamestnanosti a podporu znevýhodnených skupín uchádzačov o zamestnanie. Obdobie globálnej krízy vyvolalo na trhu práce viaceré nové problémy, ktoré si vyžiadali zo strany štátu i nové prístupy a nástroje na ich riešenie.