Financovanie zdravotnej starostlivosti a faktor verejného statku - Pechová, Michaela, 1977-
V rozvíjajúcej sa trhovej ekonomike sa zdravie a zdravotná starostlivosť stávajú predmetom obchodných vzťahov, a to z pohľadu konkurencie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na strane ponuky a slobodnej voľby poskytovateľa na strane dopytu po zdravotníckych službách. Niektoré spoločnosti vnímajú zdravie prevažne ako spoločenský, či kolektívny statok, iné ako statok individuálny, súkromný. Všetci sa ale zhodujú na tom, že zdravie je statok vzácny. Výdavky na zdravotníctvo.