Distribúcia príjmov a problém chudoby v krajinách EÚ - Ošková, Silvia, 1979-
Nerovnosti v spoločnosti rastú. Je potom prirodzené, že rastie i naliehavosť otázky, či hlavnou príčinou rastu nerovností je rast významu pracovného úsilia, výkonu, schopností, talentu, teda všetko to, čo možno zhrnúť pod tzv. zásluhový princíp alebo je príčinou spoločnosť, ktorá produkuje tieto nerovnosti. Príspevok sa zameriava na príjmové nerovnosti ako jednu z foriem sociálnych nerovností a na chudobu, ktorú možno chápať ako výraz extrémnej nerovnosti.