Menovopolitické operácie Európskej centrálnej banky a ich vplyv na peňažný trh eurozóny - Kostelný, Roman
Dokončenie príspevku z predchádzajúceho čísla. Vypuknutím finančnej krízy na americkom trhu a jej prenesením do eurozóny sa stupňovala nedôvera medzi účastníkmi peňažného trhu. Pod týmto vplyvom limitovali obchodné aktivity, čo sa však prejavilo na zhoršení prístupu viacerých subjektov ku zdrojom na medzibankovom trhu. ECB najprv vstupovala na trh prostredníctvom dolaďovacích operácií, ktorými vyrovnávala vzniknuté nerovnováhy v likviditných tokoch bankového sektora. Okrem tejto aktivity pristúpila k úprave súboru, ale aj pravidelnosti výkonu menovopolitických operácií, a to dodatočnými refinančnými operáciami a najmä rozšírením dĺžok ich splatností. Prijatými nadštandardnými opatreniami ECB sledovala upokojenie napätia, obnovenie obchodovania a prinavrátenie dôvery účastníkov na peňažnom trhu. Na začiatku roku 2010 sa ECB nachádzala pred ďalším dôležitým rozhodnutím, týkajúcim sa postupného ukončenia niektorých zo súboru nadštandardných opatrení prijatých od vypuknutia finančnej krízy.