Možnosti využívania fytomasy inváznych druhov bylín na výrobu biopalív a tepelnej energie - Halmová, Daniela
Biomasa sa stala jedným z najdôležitejších obnoviteľných zdrojov – nosičov energie, ktorý znižuje emisie skleníkových plynov, konkrétne CO2. Jej využitie je limitované faktormi ako sú napr. rozširovanie produkčných plôch, alebo zvyšovanie intenzifikácie, čo spôsobuje zvyšovanie vonkajších vstupov. Určitou možnosťou je využitie biomasy – fytomasy inváznych druhov bylín. Tieto nepôvodné druhy môžu prenikať do rastlinných spoločenstiev v nových oblastiach, lokálne môžu vytláčať pôvodné druhy a znižovať biodiverzitu. Z tohto dôvodu je potrebná ich regulácia. Jednou z možností ako využiť ich fytomasu – energetickú surovinu je výroba biopalív a následne napr. tepelnej energie.