Multifunctionality of agriculture and rural areas in the uniting Europe - Kania, Józef
Prezentácia úlohy a funkcie, ktoré poľnohospodárstvo a vidiecke oblasti aktuálne vykonávajú. Približne dvanásť rokov sa vo vedeckej literature diskutuje hlavne o multifunkčnosti vidieckych oblastí, čo sa chápe ako ekonomická diverzifikácia vidieka, hlavne nárast príležitostí na zamestnanie v oblasti mimo poľnohospodárskych činností vo vidieckych oblastiach. V kontraste s tým je multifunkčnosť poľnohospodárstva ako sociálno-ekonomický problém málo diskutovaný a vo vedeckých štúdiách sa neberie dostatočne do úvahy. Z poznatkov, ktorých je o funkciách produkcie (trhu) poľnohospodárstva dosť, sú mimotrhové funkcie (nekomoditné vstupy poľnohospodárstva) problémom, čo sa týka ich identifikácie a klasifikácie, keď sa vezmú do úvahy netrhové účinky poľnohospodárstva v ekonomickej, sociálnej, kultúrnej a prírodnej sfére. Aby sa však mohli mimotrhové funkcie uskutočňovať, poľnohospodárstvo musí existovať a fungovať vo sfére výrobnej aktivity. Tento fenomén je definovaný ako spojitosť týchto dvoch typov funkcií. Preto vnímanie a hodnotenie multifunkčnosti poľnohospodárstva predpokladá ochranu a podporu poľnohospodárstva podľa Všeobecnej politiky poľnohospodárstva Európskej Únie ako samostatného sektora ekonomiky.