Metodologické a metodické prístupy k meraniu kvality života vo vidieckych obciach - Fáziková, Mária
Kvalita života je výsledkom vzájomného pôsobenia sociálnych, ekonomických a environmentálnych podmienok, týkajúcich sa ľudského a spoločenského rozvoja. Na jednej strane predstavuje objektívne podmienky na dobrý život a na strane druhej subjektívne prežívanie dobrého života. Objektívna stránka kvality života napíňa sociálne a kultúrne potreby v závislosti od materiálneho dostatku, spoločenskej akceptácie jednotlivca a fyzického zdravia. Schopnosť vidieckej obce napĺňať jednotlivé zložky objektívnej stránky kvality života závisí od spoločenského podporného systému, v ktorom sa sídlo nachádza - a to od právneho systému, sociálneho systému, ekonomického systému, školského systému, systému zdravotnej starostlivosti, environmentálneho systému. Vidiek má mnohé komparatívne výhody, ktoré ho robia atraktívnym ako miesto pre život nie iba vidieckeho, ale aj časti mestského obyvateľstva. Potvrdzujú to súčasné suburbanizačné a dezurbanizačné demografické trendy vo svete. Napriek nesporným výhodám života vo vidieckych obciach mnohé zahraničné aj domáce štúdie konštatujú všeobecný názor o nižšej úrovni kvality života vo vidieckom priestore oproti urbanizovanému priestoru.