Rozptýlená elektrárna dispečerské řízení decentrálních zdrojů energie přináší výhody jak provozovatelům těchto zdrojů, tak obchodníkům s elektřinou. - Murár, Vlado
Jedným z aktuálnych trendov v energetike sú tzv. rozptýlené ale virtuálne elektrárne. Tento energetický systém je zložený z viac menších decentrálnych zdrojov elektriny umiestnených vo viacerých lokalitách s viac vývodami do rozvodnej siete. Výhody a nevýhody decentrálnych zdrojov elektriny.