Atmosféra a personál maloobchodnej prevádzky ako zdroj pridanej hodnoty - Rehák, Róbert, 1984-
Hlavné oblasti prínosu pridanej hodnoty pri atmosfére a personále maloobchodnej prevádzky sú dizajn atmosféry, maloobchodné stratégie, projektovanie atmosféry, organizačná atmosféra a personálna politika. Príspevok tiež obsahuje možnosti merania atmosféry a personálu prevádzky.