Perspektívy trhu s elektrickou energiou na Slovensku - Lištiak, Peter
Slovenský trh s elektrinou je determinovaný národohospodárskymi a medzinárodnými faktormi. Slovenská ekonomika je malou otvorenou ekonomikou ako z hľadiska produktu, pretože je silne proexportne orientovaná na Nemecko a Českú republiku, tak z hľadiska energetických zdrojov, pretože je dovozovo orientovaná na Ruskú federáciu (Slovenská republika dováža 90 percent primárnych energetických zdrojov). Preto na vývoj trhu s elektrinou bude vplývať miera naplnenia očakávaného rastu Nemeckej, Českej a Slovenskej ekonomiky a miera dostupnosti zdrojov.