Geopolitické aspekty ekonomické integrace arabských zemí - Baar, Vladimír
Liga arabských štátov založená v roku 1945. Idea politickej integrácie založená na arabskom nacionalizme. Úsilie o islamskú jednotu. 80-te roky - rozšírenie myšlienky ekonomickej integrácie. Regionálne zoskupenia: Únia rabského Maghribu, Rada pre arabskú spoluprácu, Rada pre spoluprácu v zálive. Ekonomická integrácia arabských štátov - Veľká arabská zóna voľného obchodu (GAFTA). Porovnanie arabských štátov na základe indexu ľudského rozvoja (HDI). Projekt Európsko-stredomorského partnerstva. Iniciatíva USA - Stredovýchodná zóna voľného obchodu (MEFTA). Únia pre Stredomorie.