Efektívnosť spoločnej obchodnej politiky EÚ a jej ovplyvnenie globálnou finančnou krízou - Slováková, Viera
Spoločná obchodná politika (SOP) je jednou z najstarších a najprepracovanejších politík EÚ, je jednou z tých úspešnejších politík EÚ, neustále sa pracuje na jej zlepšovaní, čoho výsledkom je výlučná kompetencia EÚ v tejto oblasti. SOP je jednou z najvýznamnejších častí zahraničných vzťahov EÚ. Výsledky SOP možno pozorovať vo viacerých oblastiach, v ktorých došlo k značnej liberalizácii. SOP je pre členské štáty EÚ veľkým prínosom a výhody prevažujú nad nevýhodami. SOP EÚ v boji s finančnou krízou.