Stručný prehľad právomocí a organizačnej štruktúry nových európskych subjektov dohľadu - Nebeský, Štefan
Dňa 15. decembra 2010 boli v Úradnom vestníku EÚ zverejnené legislatívne akty, ktoré predstavujú právny základ Európskeho systému finančného dohľadu (ESFS).Stručný prehľad vybraných kompetencií nových európskych subjektov dohľadu vyplývajúcich najmä z legislatívnych aktov EÚ, ktorými boli zriadené. ESFS pozostáva s účinnosťou od 1. januára 2011 z troch Európskych orgánov dohľadu (ESAs) vykonávajúcich pôsobnosť na mikroprudenciálnej úrovni, a to najmä v oblasti regulácie a v určitej miere i dohľadu nad obozretným podnikaním subjektov finančného trhu (Európsky orgán pre bankovníctvo – EBA, Európsky orgán pre poisťovníctvo a dôchodkové poistenie zamestnancov – EIOPA, Európsky orgán pre cenné papiere a trhy – ESMA), Európskeho výboru pre systémové riziká (ESRB), orgánu bez právnej subjektivity, ktorý je prostredníctvom sekretariátu organizačne prepojený s Európskou centrálnou bankou. ESRB bola zverená pôsobnosť na úrovni makroprudenciálneho dohľadu, spoločného výboru európskych orgánov dohľadu (Spoločný výbor), príslušných národných orgánov dohľadu členských štátov, tak ako sú zadefinované národnou legislatívou pre účely vykonávania úloh vymedzených legislatívnymi aktmi EÚ.