Zákon o reforme finančného sektoru v USA - Tumpach, Miloš, 1970-
Jedným z vedľajších efektov finančnej krízy v USA a vo svete je aj celá séria legislatívnych iniciatív, spočívajúcich v prijatí viacerých krokov zameraných na zmiernenie je následkov a zníženiu rizika podobného negatívneho vývoja v budúcnosti. Prvé kroky smerovali ku rýchlej náprave finančnej situácie niektorých podnikov a finančného sektoru (napríklad v podobe Emergency Economic Stabilization Act of 2008 či American Recovery and Reinvestment Act of 2009), doplnené následne sériou opatrení na zvýšenie a zlepšenie dohľadu a kontroly nad celým finančným sektorom. 21. júla 2010 bol prijatý a ratifikovaný Dodd-Frankov zákon o reforme Wall Streetu a ochrane spotrebiteľov (Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act), ktorý sa v sfére regulácie a dohľadu považuje za najväčšiu legislatívu zmenu od dôb Veľkej hospodárskej krízy.